Fotoselli Kapı Sistemleri

TRUVA OTOMASYON

Fotoselli Kapı Sistemleri

Fotoselli kapı; kapıyı açmak için fiziksel bir güce ihtiyaç duymadan, kapı geçiş alanına girer girmez sizi algılayan ve kendiliğinden açılan kapı sistemidir. Fotoselli Kapı, cam kapılara uygulanabilme özelliğinin yanı sıra, daha fazla alüminyum profilden imal edilen kapılara da uygulanabilmektedir. Halk arasında nadiren de olsa, otomatik kapı olarak da bilinirler. Adını kapının üst bölümüne yerleştirilmiş olan fotosel sisteminden alır. Fotosel Sistemi, ışığa karşı hassas dirençlerden oluşmuş bir sistemdir. Bu dirençler ışığı insan gözüne benzer bir yöntemle algılama yeteneğine sahiptir. Kontrol Sistemi bu algılama sonucunda kapıyı harekete geçirebilmektedir. Fotosel, aslında çevresindeki ışık değişimlerine tamamen duyarlıdır. Fakat sistem dizaynında, bunun olası zararlarını bertaraf etmek için LDR de denilen bu dirençler siyah tüplerin içine uygulanmaktadırlar. Bu sayede fotoselin görüş açısı istenilen alanla sınırlandırılmış olmaktadır.

fotoselli kapı

Genel olarak yaya trafiğinin yoğun olduğu yerlerde kullanılır. Örnek verecek olursak; Süpermarketlerden havalimanlarına, fabrikalardan alış- veriş merkezlerine, otellerden hastanelere kadar yaygın olarak kullanılan bir sistemdir.

FOTOSELLİ KAPI’NIN FAYDALARI NELERDİR?
Fotoselli kapıların faydalarını genel olarak şöyle sıralayabiliriz;
* Kullanımı kolay ve zahmetsizdir.
* Estetiktir, göze hitap eder. Her türlü dekorasyona uyumludur.
* İşletmenin imajının sürekli yeni görünmesini sağlar.
* Giriş ve çıkışın yoğun olduğu işyerlerinde, hem opsiyonel, hem de sesiz çalışma özelliğiyle cezbecidir.
* Engelli vatandaşlarımız için kolay geçiş imkanı sağlamaktadır.
* Hijyeniktir. Kapıyı açmak için hijyenik olmayan kapı kollarına dokunmanıza gerek kalmamaktadır. Dolasıyla, otomatik kapıların sağlık sektörüne de dolaylı yoldan katkısı büyüktür.
* Enerji tasarrufu sağlar.
* Hareketi fotosele bağlı olduğu için işletmelerin ısı kaybını minimuma indirir.

Fotoselli kapıdört ana sistemin bir araya gelmesiyle çalışır. Bunlar şu şekildedir;

1. Algılama sistemi (Radar): Kapıya yaklaşan objeyi algılama sistemidir. Günümüzde, algılama sistemi mikrodalga veya kızılötesi frekanslarla çalışır. Aygıt, objeyi algılar-algılamaz, programlamaya göre, gerekli düşük voltajlı elektrik sinyali Kontrol Paneline gönderir.

2. Kontrol Paneli yönetim sistemi: Kapının beynidir. Otomatik kapının en yaygın 5 fonksiyonunu (1. Normal mod: Aç-kapa, 2.Gece modu: Sürekli kapalı, 3.Sürekli açık modu, 4.Kış modu: Kanatlar yarı yarıya açılır, 5.Sadece giriş modu: Tek yönlü açılır) yönetir. FAAC grubunun A100 modellerinde örneğin, E100 kontrol paneli kullanılır ve bilgisayara entegre ve uzaktan kontrol edilebilir özellikleriyle piyasanın 1 numarasıdır. Kontrol paneli, kapının en üst kısmı ve iç mekana denk gelen ana gövde profili içindedir.

3. Kanat profilleri sistemi: Ana malzeme olarak alüminyum profillerden oluşur. Kanatların ağırlığı, otomatik kapının performansına doğru orantılıdır. Örneğin 4mm+4mm cam kullanılan ve 2200 mm geçiş yüksekliğindeki tek kanadın ağırlığı, ortalama 50-60 kg arasındadır. Dolayısıyla, otomasyonun çift kanat düşünüldüğünde, 100-120 kg kanatları taşıyabilmesi gerekir.

4. Motor ve yürütme grubu sistemi: Fotoselli kapının en önemli unsurudur. Dekoderli motorlar yaygınca kullanılmaya başlamıştır. Motor ile yürütme grubu birbirine bağımlı çalışır ve doğru orantılı performans içindedir. Hız ayarı, ağırlık ayarı ve bir çok başka özellikler, motor ve yürütme grubunun performansına göre belirlenir.
Fotoselli Kapısistemleri aynı zamanda güvenlik donanımlarıyla da dikkat çekmektedir. Örneğin, elektrik kesintilerinde yedek batarya ünitesi sayesinde açılma kapanma sağlanabiliyor. Ayrıca mekanizmanın kilitleme ünitesi elektromanyetik olduğundan, ancak istenildiği zaman manüel bir kilitle uygulanabiliyor. Mekanizma ile birlikte kullanılan emniyet fotoseli sayesinde ise kapı kanatları kapanırken bir engelle karşılaşılırsa sıkışmaları engellemek için otomatik olarak tekrar açılıyor.

Tek yöne açılır standart otomatik fotoselli kayar kapılar : Duruma göre sistem bütünlüğü içerisinde sağ veya sola açılır bir hareketli ve hareketli kanadın üzerine kaydığı bir sabit kanattan oluşturulabildiği gibi ,daha kısıtlı alanlarda mevcut duvar ,camekan veya cepheler üzerine açtırılarak sabit kanat olmaksızında uygulanabilmektedirler.Tek kanatlı uygulamalar özel bir sebebi olmadığı sürece daha ziyade kısıtlı kullanım alanlarında tercih edimektedir. Tek kanatlı standat otomatik kayar kapı sistemlerinin minimum kanat açabilme mesafesi 700mm – maksimum açma mesafesi ise 3000mm olabilmekte.

Çift yöne açılır standart otomatik fotoselli kayar kapılar : Sağa ve sola senkronize bir şekilde kendi sabitleri veya mevcut cepheler üzerine kayarak açılan otomatik kapı sistemleridir. Simetrik duruşu ve açılacak mesafeyi çift yöne kaydırarak seri açılım sağlaması çift kanatlı kayar kapıları uygulama zorluğu bulunmayan her durumda öncelikli tercih haline getirmektedir. Çift kanatlı standart otomatik kayar kapı sisteminin sağlayabildiği minimum geçiş genişliği 800mm – maksimum açma mesafesi ise 3000mm olabilmektedir.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir