PVC DOĞRAMA DA NEM NASIL ÖNLENİR…..

TRUVA OTOMASYON

PVC DOĞRAMA DA NEM NASIL ÖNLENİR…..

Ağırlıklı olarak ısı yalıtımı sağlayan yeni kapı-pencere sistemleri ile birlikte ortaya çıkan, binaların fiziki özelliklerinden kaynaklanan bu istenmeyen durumun önlenmesi elbette mümkün; bunun için sizlere bazı tavsiyelerimiz var:
  • Evinizde bulunan tüm bölümleri ( oda, salon, mutfak, banyo) gerektiğii kadar ve mümkünse devamlı olarak ısıtın. Bu konuda en sık yapılan hata, kullanmadığımız, ya da nisbeten az kullandığımız odalarımızı, hiç ısıtmamaktır. Kat kaloriferli bir dairede ve / veya merkezi sistemle ısınan bir binada kullanmadığımız bölümleri ısıtmadığımızda daha az yakıt harcadığımızı düşünürüz. Ama bu düşünce çok büyük bir yanılgıdır. Çünki binada ya da dairede ısıtılmayan her bölüm “Truva Atı” gibidir. Evimize kendi elimizle yerleştirdiğimiz soğuk düşmanının ajanlarıdır.
  • Eşyalarımızı ve mobilyalarımızı özellikle dış cephe duvarlarından 5-10 cm mesafe bırakarak koymalıyız. Zira duvara çok yaklaştırılan eşyalar, ısıtılan havanın odanın her yerinde aynı oranda dağılamasını engeller. Odanızın içinde bağımsız soğuk bölümler oluşabilir ve bu bölümlerde nem ve buna bağlı küf oluşabilir.
  • Isıtıcıların önü kapatılmamalıdır. Aynu durum burada tersine işler. Eşyalarımız, ve uzun perdelerimizle ısı kaynaklarımız arasındaki mesafe azaldıkça, bu bölümlerde de istenmeyen ısı birikimleri olur. Biriken hava en soğuk bölüme yani dışarıya doğru hareket eder ve gereksiz ısı kayıpları oluşur.
  • Oda ısısının yüksek olması havanın nem alım kapasitesini artıracaktır. (Örneğin : Hava, +10 ºC ‘ta “%35’ lik izafi nem” 3.3g su bağlayabiliyor iken; +20 ºC ‘ta “%65 izafi nem” 12.6 g. su bağlayabiliyor.)
  • Daha az ısıtılan odaların kapıları devamlı kapalı tutulmalıdır. (Günlük kullanılan odalarda yüksek ısı istenir.Yüksek ısıda, yüksek nem “%50-60” oranlarında olumsuzluk yaşanmaya bilir. Ancak bu odalardan düşük ısıdaki odalara hava geçişinde şok soğuma yaşanacağı için ; sıcak hava, soğuk yüzeylerde su bırakacaktır.)
  • Düzenli havalandırılan odalarda duvar ve tabla beton yüzey sıcaklıkları 15-17 ºC’ den aşağıya düşürülmemelidir.
  • Odaların havalandırılmasına özellikle dikkat edilmelidir. Havalandırma hijyenik bir ortam sağlayacağı gibi ortamdaki su buharını da tahliye edecektir. Böylece konforlu bir ortam sağlanacak ve havadaki su oranı; nem ve küf oluşumu için kritik seviye olan % 50 – 60 arası izafi nem oranını aşmaması sağlanacaktır.
 
Havalandırma şekilleri:
 
Havalandırma ihtiyaca uygun olarak yapılmalıdır. Havalandırma yapılırken önemli olan ısı kaybını mümkün olduğunca düşük tutmaktır. Bu sağlıklı bir ortam oluşturulması ve hasarların önlenmesi için gereklidir. Havalandırma şekillerini üç ana başlık altında inceleyebiliriz.
 
Termik havalandırma; iç ve dış sıcaklık farkından doğan basınç termik havalandırmanın gerçekleşmesini sağlar. Havalandırma pencere ya da kapı kasası ile duvar arasındaki (Fugadan) boşluklardan, kasa-kanat birleşim noktalarından ve su tahliyesi amacı ile konulan küçük deliklerden gerçekleşir. Kontrolsüz havalandırma şeklidir. Ortamda nem, küf ve mantar oluşumunu önler. Ancak insan sağlığı için gerekli hijyenik ortamı sağlamaz. İçeri giren temiz hava bir saatte yaklaşık % 36 civarındadır. Halbuki iki kişi saatte 48 m³ hava tüketir. Tüketilen havanın düzenli havalandırma ile değiştirilmesi gerekir. Termik havalandırma ihtiyaca cevap vermediği gibi, gereksiz ısı kayıplarına sebebiyet verdiğinden tercih edilmemektedir.
 
PVC Kapı – pencere sistemlerinde termik havalandırma; Ölçülemeyecek kadar azdır. Yaşanılan mekanların düzenli havalandırılması tavsiye edilir. Düzenli havalandırma iki şekilde yapılmaktadır. Cebri ve Akım havalandırması;
 
Cebri havalandırma; Otomatik veya manuel bir tertibatla çalışan havalandırma sistemleri. İçe doğru devrilen pencere veya havalandırma sistemleri ile yapılan havalandırma işlemi 2 saatten fazla sürmektedir.Soğuk mevsimlerde bu usul havalandırma işlemi uzun sürdüğünden tercih edilmemektedir. Uzun süreli havalandırma mobilya ve duvarların soğumasına sebep olacağından ısıtma için daha fazla enerji gerekecektir. Bu da tercih edilmeyen bir durumdur.
 
Akım havalandırması; Planlı yapılan akım havalandırması en uygun havalandırma şeklidir. Oda ortamında oluşan yüksek nem ve buna bağlı olumsuz etkileri ortadan kaldırır. Pencere ve-veya kapı kanatları karşılıklı açılarak hava cereyanı sağlanır. Yaklaşık 10 dakika havalandırma yeterlidir. Odanın kullanım durumuna göre 3-4 defa havalandırılması gerekir. Havalandırma esnasında kalorifer petekleri kapatılmalıdır. Soğuk kış günlerinde havalandırma maksadı ile kapı ve ya pencerenizi açtığınızda camın dış mekana bakan kısmında buhar – nem oluşur. Bu nem pencere ve kapıdan yok oluncaya kadar geçen süre havalandırma için yeterli olan süredir. Bu süre içinde istenilen hava değişimi gerçekleşmiş olur. Duvar ve mobilyalarda fazla soğumuş olmaz.
Isı tasarrufu sebebi ile havalandırma yapılmayan yapılarda nemin artması ile dış duvarlar ısı koruma kabiliyetini önemli ölçüde kaybeder. Bu durum havalandırma işlemi sırasında
kaybedilecek ısının daha fazlasını dış duvarlarda nemlenmeden dolayı oluşan ısı köprüleri ile kaybedilmesine sebep olur. Havalandırma ile tahliye edilecek su buharı oranı daire büyüklüğüne ve kullanım yoğunluğuna bağlı olarak 10 ile 30 litre arasındadır. Bu rakamların insan ve yapı sağlığı için küçümsenemeyecek değerler olduğu unutulmamalıdır.
 
Bütün bu izahatlardan daha önemli ve geçerli tavsiye ise tüm binaya doğru şekilde yalıtım yapılarak, ısı köprüleri önlenmelidir. Bu sayede daha az enerji ile daha konforlu yaşam çiftaçılım havalandırma

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir